Menu

Çay Nasıl Yetiştirilir?
8 Eylül

Çay Nasıl Yetiştirilir?

Çay, dünyada en çok aranan içeceklerden biridir. Asya’dan Kaliforniya’ya kadar tüm dünyada tüketiliyor. Çay yapraklarına dönüşen yaprakları, çiçekleri ve baharatları üreten binlerce farklı türde çay ve yüzlerce bölge vardır. Bir çoğumuzun çayın hikayesini merak ediyor, “çay nasıl yetiştirlir?” ve hasat sonrası kupamıza kadar hangi aşamalardan geçer. Çay yetiştirme süreci dikkatle izlenir ve belirli lezzet profilleri ile kaliteli çay üretmek için uyarlanmıştır.

Çay zanaatkârları çay bitkisinin çay tohumlarını aniden ekledikten sonra aromayı kontrol eder. Yol boyunca her adım mümkün olan en iyi çayı temin eder ve farklı çay türlerinin üretilmesi için elzemdir.

Çay Nedir?

Çay iki ana kategorileri vardır: gerçek çaylar ve bitkisel çaylar. Gerçek çaylar, Camellia sinensis olarak bilinen çay bitkisinin yaprakları kullanılarak yapılır. Bitkisel çaylar çeşitli çiçekler, baharatlar ve bitkilerden yapılır, ancak çay bitkisinin yaprakları içermez. Aromalı çaylar, gerçek çay yaprakları ile bitkisel çayların infüzyonlarıdır. Çayın nasıl yetiştirildiğini ve üretildiğini anlamak için, gerçek çaylara odaklanmak en kolay yoldur.

Beyaz çay, yeşil çay, oolong çayı ve siyah çay dahil olmak üzere dört çeşit gerçek çay bulunmaktadır. Dört çeşit gerçek çay aynı yapraklardan elde edilir. Bu çaylardaki fark, üretim sürecinde ortaya çıkar. Siyah çay gibi bazı çaylar oksitlenirken, beyaz çay gibi diğerleri sadece güneşte kurutulur. Bu küçük farklılıklar büyük lezzet ve renk farklılıkları ile sonuçlanır. Çay, şarap gibi bölgeye, toprağa, iklime ve yetiştirme koşullarına bağlı olarak değişir.

Çay nerede yetiştirilir?

Çay bitkileri, en az yüksek yağış miktarı ve hafif soğuk iklimlerde en iyi şekilde büyür. Bu bitkiler asidik toprakları tercih eder ve farklı yüksekliklerde yetiştirilebilir. Çay bitkisi şimdiye kadar deniz seviyesinden 2200 metre yüksekliğe kadar büyüdüğü ölçülmüştür. Daha yüksek kotlardaki bitkiler daha yavaş büyür ve daha karmaşık lezzet profilleri geliştirir.

Tayvan, Endonezya ve Amerika Birleşik Devletleri dahil olmak üzere düzinelerce ülke çay yetiştirmektedir. Ana çay üreticileri Çin, Hindistan, Sri Lanka ve Kenya’dır. Çin ve Hindistan, 2016 yılında dünya çayının %60’ından fazlasını üretmiştir. Çay üretiminde kullanılan çay bitkisinin iki temel çeşidi vardır: “Camellia sinensis var. Sinensis” ve “C. sinensis var assamica”. İlki eski Çin ve Japon çaylarında tercih edilirken, ikincisi ise Hint çaylarında daha popülerdir.

Gerçek çaylar genellikle büyüyen bölgeleriyle sınıflandırılır. Hindistan, Assam ve Darjeeling gibi bölgeler siyah çay çeşitleri ile ünlüdür. İngiliz sömürge yönetimi döneminde bu çayların üretimi Hindistan’da artmıştı. Bu dönemde çay bahçeleri kırsal alanda artış gösterdi. Hindistan çay ticaretine öne geçti ve çay üretiminde Çin’in ana rakibi oldu. Sri Lanka ise farklı olarak Seylan çayıyla ünlüdür.

Hem Çinliler hem de Japonlarda yeşil çay ekimi için popülerdir. Japonya’da, Shizuoka ili çay üretiminde en aktif bölge olarak öne çıkar. En ünlü Çin çay üretim bölgeleri ise Fujian, Anhui ve Hainan illerini kapsamaktadır. Toprak ve üretim süreçlerindeki fark, belirgin yeşil çay karışımları ile sonuçlanır. Çin’de yeşil çayları kavrulur ve dumansı bir tada sahip olurken, Japon yeşil çayları buharda pişirilir ve böylece daha fazla bitkisel lezzet elde edilir.