Menu

Çayın Faydaları
8 Eylül

Çayın Faydaları

Su dışında, siyah çay dünyada en çok tüketilen içeceklerden biridir. Camellia sinensis bitkisinden gelir ve genellikle Earl Grey, İngiliz kahvaltısı veya chai gibi farklı tatlar için diğer bitkilerle karıştırılır. Tadı daha güçlüdür ve diğer çaylardan daha fazla kafein içerir, ancak kahveden daha az kafein içerir. Siyah çay ayrıca vücuttaki iltihabı azaltmaya yardımcı olabilecek antioksidanlar ve bileşikler içerdiğinden çeşitli sağlık yararları sunar.

  • Antioksidan Özellikleri Vardır

Antioksidanların bir dizi sağlık yararı sağladığı bilinmektedir. Antioksidanları ya da antioksidanlar açısından zengin gıdaları tüketmek, serbest radikalleri gidermeye ve vücuttaki hücre hasarını azaltmaya yardımcı olabilir. Bu sonuçta kronik hastalık riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Polifenoller, siyah çay da dahil olmak üzere belirli yiyecek ve içeceklerde bulunan bir tür antioksidandır. Takviey verici gıdaların çoğu antioksidan içerse de aslında almanın en iyi yolu yiyecek ve içeceklerdir. Bu sebeple siyah çay içmeyi tercih edebilirsiniz. 

  • Kalp Sağlığını İyileştirir

Siyah çay, kalp sağlığına fayda sağlayan flavonoidler adı verilen başka bir antioksidan grubu içerir. Çayla birlikte flavonoidler sebzelerde, meyvelerde, kırmızı şarapta ve bitter çikolatada bulunur. Bunları düzenli olarak tüketmek, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, yüksek trigliserit seviyeleri ve obezite dahil olmak üzere kalp hastalığı için birçok risk faktörünü azaltmaya yardımcı olabilir. Bir araştırma da günde üç fincan siyah çay içenlerin kalp hastalığına yakalanma riskinin %11 azaldığını buldu. Günlük rutininize siyah çay eklemek, antioksidanları diyetinize dahil etmenin ve gelecekteki sağlık komplikasyonları riskinizi potansiyel olarak azaltmanın kolay bir yoludur.

  • LDL Kolesterolü Düşürebilir

Vücut, kolesterolü vücutta taşıyan iki lipoprotein içerir. Biri düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL), diğeri ise yüksek yoğunluklu lipoproteindir (HDL). LDL, kolesterolü vücuttaki hücrelere taşıdığı için “kötü” lipoprotein olarak kabul edilir. Bu arada, HDL "iyi" lipoprotein olarak kabul edilir, çünkü kolesterolü hücrelerinizden uzaklaştırır ve atılmak üzere karaciğere taşır. Vücutta çok fazla LDL olduğunda, atardamarlarda birikebilir ve plak adı verilen mumsu birikintilere neden olabilir. Bu, kalp yetmezliği veya felç gibi sorunlara yol açabilir. Neyse ki, bazı araştırmalar çay tüketmenin LDL kolesterolü düşürmeye yardımcı olabileceğini bulmuştur. Araştırmalar, siyah çayın LDL seviyelerini düşürmeye yardımcı olabileceğini bulmuştur.

  • Bağırsak Sağlığını İyileştirebilir

Araştırmalar, bağırsaklarınızdaki bakteri türünün sağlığınızda önemli bir rol oynayabileceğini bulmuştur. Bunun nedeni, bağırsağın trilyonlarca bakteri içermesinin yanı sıra bağışıklık sisteminizin %70-80'ini içermesidir. Bağırsaklarınızdaki bakterilerin bazıları sağlığınız için faydalı olsa da bazıları değildir. Siyah çayda bulunan polifenoller, iyi bakterilerin büyümesini teşvik ederek ve Salmonella gibi kötü bakterilerin büyümesini engelleyerek sağlıklı bir bağırsağın korunmasına yardımcı olabilir. Ek olarak, siyah çay, zararlı maddeleri öldüren ve sindirim sisteminin astarını onarmaya yardımcı olarak bağırsak bakterilerini ve bağışıklığı iyileştiren antimikrobiyal özellikler içerir.